Günlük ihtiyaç duyulan B12 vitamin ihtiyacını %570 karşılıyor! 1 kez tüketmeniz yetiyor
B12 vitamin ihtiyacının yeterli düzeyde karşılanmaması durumunda, halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları gibi birçok sağlık sorunu ortaya çıkıyor. Uzmanlar, B12 vitamin ihtiyacının vücut tarafından karşılanamadığını, hayati bir besin olduğunu bu nedenle düzenli olarak B12 içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Peki, hangi besinler B12 vitamini içeriyor? İşte B12 vitamin eksikliğini bitiren besinler…
SOYA ÜRÜNLERİ: Omega 3 bakımından oldukça zengin olan soya fasulyesi, B grubu vitaminler yönünden oldukça zengindir. Günlük içtiğiniz kahvenize soya sütü ekleyerek ihtiyaç duyduğunuz B12 vitaminin büyük ölçüde karşılayabilirsiniz.
MANTARLAR: Mantar, en güçlü B12 kaynaklarından biridir. Bir porsiyon mantar tükettiğinizde günlük ihtiyaç duyulan B12 vitaminini fazlasıyla karşılamış olursunuz.
İŞLENMEMİŞ TAHILLAR: Bazı tahıl ürünleri, özellikle tahıllar ve tahıl gevrekleri, B12 vitamini ile takviye edilebilir. Kahvaltıda tüketeceğiniz tahıl gevrekleri güne B12 deponuz dolu bir şekilde başlamanızı sağlar.
TAVUK: Tavuk eti, B12 vitamini içeriği bakımından iyi bir kaynaktır.
YUMURTA: B12 vitamini içeriği bakımından oldukça zengin olan yumurta, beyin sağlığını da koruyor.
SÜT ÜRÜNLERİ: Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri B12 vitamini içerir. Güçlü kalsiyum içermesi nedeniyle kemik sağlığını da koruyor. Yaşlılığa bağlı kemik erimesini önlüyor.
KIRMIZI ET: B12 vitamini yönünden en zengin besinlerden biri kırmızı ettir. Güçlü bir protein kaynağı olan kırmızı et, birçok kronik hastalığı önlüyor.
DENİZ ÜRÜNLERİ: Kış mevsimi yaklaşınca balık sezonu da açılıyor. Özellikle haftada bir tüketilen somon, sardalya, ton balığı gibi tüketilen yağlı balıklar B12 vitamini yönünden oldukça zengindir.
KARACİĞER: Karaciğer, B12 yönünden en zengin besinler arasındadır. 100 gram karaciğer tüketimi günlük ihtiyaç duyulan B12 vitaminin W0’ini karşılar.
Vücuttaki B12 vitamini deposunu dolduruyor… Bir porsiyonu yeter, tüm ihtiyacı tek başına karşılıyor
B12 vitamini, vücudumuzun sağlıkla çalışmaya devam etmesi için en gerekli vitaminlerden biri. B12 sayesinde hücreler kendini hızlı bir şekilde yenileyip onarıyor, bu yönü sayesinde vücut birçok hastalıkla kolayca baş ediyor. Peki, B12 vitamini içeren yiyecekler hangileri? B12 nerelerde bulunur? Şimdi size bu soruların cevaplarını veriyoruz ve “alışveriş listelerinize bu besinleri eklemeyi ihmal etmeyin” diyoruz.
B12 vitamini eksikliği her yaşta görülebilen bir sorun. Uzmanlar “B12 olmadan sağlığımızı tam anlamıyla koruyamayız” diyor. Vücutta üretilmediği için de dışarıdan alınması şart.
B12 vitamini nerelerde bulunur öğrenmek ve bu vitamini içeren gıdaları beslenmenize eklemeniz için B12 içeren yiyecekleri tek tek sıraladık.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer, içerdiği demir ile kan yapar. Aynı zamanda B12 vitamini açısından çok zengindir.
Sardalya küçük, yumuşak kemikli tuzlu bir balıktır. Pazar tezgahlarında sıkça rastlanan sardalya marketlerde konserve olarak da bulunur. Besleyici yönü zengindir.
150 gram süzülmüş sardalya, günlük B12 vitaminin çoğunu karşılar. Ayrıca bu faydalı balığın, enflamasyonu azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek gibi birçok yararı da bulunur. Aynı zamanda mükemmel bir omega-3 kaynağıdır.
Kırmızı et, mükemmel bir B12 vitamini kaynağıdır.
Bir parça (yaklaşık 190 gram) biftek, günlük B12 vitamini alım miktarının %467’sini karşılayabilir.
Kırmızı et B2, B3 ve B6 vitaminlerinin yanı sıra selenyum ve çinko açısından da zengindir.
Daha yüksek B12 vitamini için az yağlı etleri tercih edebilirsiniz. Etin B12 vitaminini kaybetmemesi için kızartma yerine ızgara yapmak daha iyi olabilir.
Somon, omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Aynı zamanda mükemmel bir B vitamini kaynağıdır.
Yarım fileto (yaklaşık 178 gram) pişmiş somon, günlük B12 vitamini için gerekli olan miktarın %208’ini karşılayabilir.
Yüksek yağ içeriğinin yanı sıra, yarım fileto somon yüksek miktarda protein içerir.
Yumurtalar, B2 ve B12 vitaminleri yönünden zengindir. Yaklaşık 100 gram yani iki büyük yumurta, B12 vitamini için gündelik ihtiyacın yaklaşık % 22’sini ve B2 vitamini için gündelik ihtiyacın % 28’ini sağlar.
Araştırmalar, yumurta sarısının yumurta beyazına göre daha yüksek B12 vitamini seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir. Yumurta sarısındaki B12’nin emilimi de daha kolaydır. Bu nedenle, sadece beyazları yerine bütün yumurtaların tüketilmesi tavsiye edilir.
Süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri, harika protein kaynaklarıdır ve B12 vitamini de dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller yönünden zengindir. 1 bardak (240 ml) tam yağlı süt, B12 vitamini için günlük ihtiyacın %46’sını karşılar.
Peynir aynı zamanda zengin bir B12 vitamini kaynağıdır. Büyük bir dilim (22 gram) peynir, günlük ihtiyacın yaklaşık %28’ini karşılar.
Tam yağlı sade yoğurt da iyi bir kaynak olabilir. Hatta B12 vitamin eksikliği olan kişilerde bu durumu iyileştirmeye yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
29 Nisan 2025 11:15 Mert Ramazan Demir'in Hatay İskenderun'daki yemin töreninden ilk kareler ortaya çıktı.…
29 Nisan 2025 Khloe Kardashian, formda vücudunun sırrını açıkladı. Kilo verme süreci ve motivasyon kaynakları…
29 Nisan 2025 Arabesk müziğin efsane ismi Ferdi Tayfur'un 2 Ocak 2025'teki vefatının ardından, mirasıyla…
29 Nisan 2025 tarihinde akşam saatlerinde evinden ayrılan Yusuf Alim'den haber alamayan yakınları, durumu jandarma…
Son dakika… İstanbul’da ‘borsa’ operasyonu: 15 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi! İşte şüphelilerin isim listesi
Ünlü şarkıcı Tayfun Duygulu, annesi İclal Duygulu'nun vefatını sosyal medya üzerinden duyurdu. Annesini bugün son…