Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Barış Küce Vefat Etti: Türk Basketbolunun Unutulmaz İsmi Hayatını Kaybetti

Türk basketbolunun efsane isimlerinden Barış Küce Ankara’da vefat etti. Barış Küce kimdir, hangi takımlarda oynadı, basketbol camiasına nasıl katkılar yaptı? Detaylar haberimizde…

Türk basketbolunun efsane isimlerinden

A Milli Baskеtbol Takımı‘nın еski oyuncularından Barış Kücе, 78 yaşında hayatını kaybеtti.

Türkiyе Baskеtbol Fеdеrasyonu’nun (TBF) sosyal mеdya hеsabından yayımlanan başsağlığı mеsajında, “Milli takımımızın еski baskеtbolcularından Barış Kücе’nin vеfat еttiğini üzüntüylе öğrеnmiş bulunuyoruz. TBF olarak mеrhuma Allah’tan rahmеt, yakınlarına vе baskеtbol camiamıza başsağlığı diliyoruz” dеnildi.

Barış Kücе, kariyеrindе altyapısında yеtiştiği TED Ankara Kolеjlilеr ilе Fеnеrbahçе vе Altınordu formalarını giydi.

BARIŞ KÜCE KİMDİR?

Barış Küce, (d. 1946, ö. 4 Nisan 2024[, Ankara) eski Türk milli basketbolcudur. Aynı zamanda eski milli basketbolcu ve antrenör olan Savaş Küce’nin de kardeşidir.

Gençliğinde futbolda iddialıyken ayağında çıkan rahatsızlık yüzünden ona başka bir spor yapması önerildi. Hiç tanımadığı basketbolu abisinin maçlarını seyrede seyrede öğrendi. Ankara Koleji’nde okuyordu. Kolej genç takımında 2 yıl oynadı. Yeteneği sayesinde bir anda Genç milli basketbol takımına seçildi.

1962-1976 yılları arasında Altınordu, Fenerbahçe ve TED Kolejliler formalarını giydi ve skorer oyunuyla Türk millî takımının da değişmez oyuncularından oldu.

Sarı-lacivertli formayla oynadığı 1966-67 sezonunda bu takımın Türkiye Kupası şampiyonu olmasında önemli rol oynadı. Ay-yıldızlı formayı 1971 ve 1973 Avrupa şampiyonalarında giydi. 1967 yılında Tunus’ta düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda bronz ve 1971 yılında İzmir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nda gümüş madalya kazanan takımlarda yer aldı.

Öğrencilik yıllarında sadece oyundaki yeteneğiyle değil, Beattles tarzı saç kesimi ve şık kıyafetleriyle de ekol yaratmıştı. İktisadi Ticari İlimler Fakültesi öğrencisi olduğu dönemde Küce, giyim merakını farklı şekilde tatmin etmek için Ankara Koleji’nin karşısında butik açtı. Avrupa sayı kralı olduğu 27 yaşında aktif basketbol yaşantısını noktaladı ve 1970 yılında girdiği hazır giyim sektöründe ticaret hayatına devam etme kararı aldı.[6] Barış Butik’ten Limon Company’ye dönüşen markasıyla 29 yılda Ankara’dan Mersin’e, İstanbul’dan Antalya’ya kadar 19 ile yayılan mağazalar zincirinin sahibi oldu.

Ankara Kolejliler ile Millî Takım adaylarının karşı karşıya geldiği 12 Ekim 1976 tarihli jübile maçı ile potalara veda etti.

Ekim 2000’de Barış Küce’nin sahibi olduğu Limon Company, Boyner Holding tarafından satın alındı.

İlk eşiyle üç kez olmak üzere toplam altı kere evlendi. Üç çocuk sahibi oldu. Oğlu Cömert Küce de babasının izinden giderek 1. Ligde önemli süreler alan ve millî takıma kadar yükselen bir basketbolcu oldu.