Hıdırellez Nedir?
Hıdırellez, Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdırellez Günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Hıdırellez Gelenekleri
Hıdırellez günü beyaz elbiseler giyilir ve gün doğmadan bol sulu, yeşil kırlara gidilir. Doğa içinde yürüyüş yapılarak bereket ve bolluk dilenir. Özellikle açık, ağaçlık, yeşil alanlarda yapılır. Kutlamalar su kenarlarında da yapılabilir.
Hıdırellez Ritüelleri
Hıdırellez kutlamaları genellikle yeşilliklerle çevrili alanlarda, su kenarlarında veya türbelerin yakınında gerçekleşir. Bu alanlara genellikle “Hıdırlık” denir. Hıdırellez’de, baharın taze bitkileri ve kuzu eti veya ciğeri gibi taze gıdalar tüketilir. Baharın ilk kuzusu yenildiğinde sağlık ve şifa bulunacağına inanılır.
Hıdırellez Dilekleri
Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.