Home Yaşam Kediler mart ayında çiftleşmezse ne olur

Kediler mart ayında çiftleşmezse ne olur

Güvenlik ağı olan pencereden dışarı bakan kedi

Kediler Mart Ayında Neden Çiftleşirler?

Kediler Mart Ayında Neden Çiftleşirler?

Çiftleşme, bütün canlılar için geçerli bir kuraldır. Hayvanlar da çiftleşerek çoğalırlar. Her hayvanın çiftleşme mevsimi ve özellikleri vardır. Kediler de bu kategoride kendine özgü dönemleri ve yöntemleri bulunmaktadır. Halk arasında ‘Mart ayının kedilerin çiftleşme ayıdır’ sözü kısmen doğrudur. Ancak kedilersadece Mart ayında çiftleşmezler. Yaz aylarında da aynı şekilde çiftleşirler. Sadece Mart ayı çiftleşme ayı değildir. Bu ay, kedilerin çiftleşmeye başladıkları aydır.

Doğal Bir İhtiyaçtır

İnsanlarda ve hayvanlarda, acıkma, susama ve cinsellik gibi temel ihtiyaçlar, beynin hipotalamus bölümünde meydana gelir. Kedilerde hipotalamus hormonları, Mart ayında gündüz saatlerinin uzaması ile birlikte artmaya başlar. Beyinde meydana gelen bu hormon artışı, cinsel organlara uyarır. Bunun yanı sıra, kızgınlık ve tuhaf ses çıkarma gibi belirtiler kedilerde görülmeye başlar. Hipotalamusta meydana gelen ve cinsellik hormonu adı verilen FHS hormonu, dişiyi ve erkeği çiftleşmeye hazırlar. Bu oluşum, gün ışığının artması ile meydana gelir. Dışarıda yaşayan kedilerde FHS hormonu gün ışığına bağlıdır. Bu nedenle dışarıdaki kedilerde gün ışığının oluşumu, cinsel hormonları harekete geçirir. Evlerde yaşayan evcil kediler ise, her zaman beyaz ışığa maruz kaldıkları için her zaman çiftleşmeye hazırdır. Evdeki kediler, beyaz florasanı, gün ışığı sanırlar. Böylece metabolizmaları harekete geçer ve beyindeki hipotalamus bölümünde bulunan FHS hormonları harekete geçer.

Çiftleşme Esnasında Tuhaf Sesler Çıkarırlar

Mart kedileri, çiftleşme merasiminde kendilerine özgü değişik sesler çıkararak, ‘çiftleşmeye hazır olduklarını’ gösterirler. Erkek kedi, daha yüksek ses çıkarırken, dişi kedi daha ince ve değişik bir ses çıkarır. Her iki taraf da çiftleşmeye hazır olduklarını bu seslerle beyan ederler. Bunun yanı sıra erkek de kızgınlık alametleri görülür. Dişi ise yatar yuvarlanır ve arka kısmını havaya kaldırır. Bu şekilde kur yapan kediler, kurun sonunda çiftleşirler. Çiftleşme için güvenli noktaları tercih ederler. Çatıları veya yüksek noktaları daha çok tercih edeler. Kediler kapalı alanda kendilerini güvende hissettikleri için, genellikle kapalı alanları daha çok tercih ederler. Evdeki kediler, beyaz ışık veren florasan nedeni ile sürekli çiftleşme duygusuna sahip oldukları için sahipleri tarafından kısırlaştırılır.

Kedilerle ilgili bir diğer makalemiz olan Yavru Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olur?başlıklı yazımızı okumak için tıklayın.

Kedi sahipleri mart ayına dikkat etmeli

Kediler Mart Ayında Neden Çiftleşirler?

Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Çiftleşme Hakkında Her Şey

Kedilerde kızgınlık dönemi her kedi için farklı olabilir. Bu konuda yaygın olarak bilinenler ise her zaman gerçeği yansıtmadığı için özellikle ilk kez kedi sahiplenen kişiler kızgınlık dönemi hakkında yanlış bilgilere sahip olabilirler. Kedilerde kızgınlık ve yetişkin olma erkek ve dişilerde farklı şekillerde ortaya çıkar. Bir kedinin ergenliğe girmesi ve ilk kızgınlık belirtilerini göstermesi için 6 – 12 aylık olduğu dönemler ideal kabul edilse de kedinin cinsine bağlı olarak bu dönem 4 aya kadar çekilebilir ya da 18 aya kadar uzayabilir. Kedi kızgınlık dönemi aslında dişi kediler için daha geçerli olan bir dönemdir. Erkek kediler de yılın bazı zamanlarında çiftleşme isteği ile daha agresif ve kavgacı olsalar da bu dönem dişi kediler üzerinden incelenmelidir.

sokakta, temkinli, dikkat kesilmiş kedi

Kedi Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kızgınlık dönemi temel olarak dişi kedinin çiftleşmeye hazır olduğu dönem olarak ifade edilmektedir. Kızgınlık dönemi çok fazla faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak temel olarak bu dönemde dişi kediler çiftleşmeye hazır olduklarını erkek kedilere gösterecek davranışlarda bulunurlar. Yüksek sesli miyavlama, dikkat çekmek için yapılan hareketler, sürekli dik duran kuyruk ve kalça bölgesi, artan dışarı çıkma isteği, idrar püskürterek koku bırakma gibi davranışlar kedi kızgınlık dönemi süresince farklı yoğunluklarda karşılaşılacak davranış değişiklikleri arasında yer almaktadır.

Kedi kızgınlık dönemi süresince dişilerin davranışları çok daha belirgindir. Erkek kediler olgunluğa eriştikleri zaman dişi kedinin hazır olduğu anda çiftleşmeye hazırdırlar. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi oldukça yoğundur. Pek çok dişi kedi 2-3 haftada 1 kızgınlık yaşayabilir. Bu nedenle dişi kedilerin eğer hamile kalması beklenmiyorsa kısırlaştırma operasyonunun ihmal edilmemesi gerekir. Erkek kedilerde dişilerde olduğu gibi şiddetli kızgınlık belirtileri ortaya çıkmaz. Temelde bir erkek kedi her zaman çiftleşmek için hazırdır. Ancak erkek kedilerde eylül – mart ayları arasında çiftleşme isteği daha baskın olduğu için bu dönemlerde daha kavgacı ve saldırgan olmaları beklenir. Kızgınlık dönemi kedilerin hareketlerinin ciddi değişime uğradığı ve evden kaçma eğiliminin şiddetlendiği bir dönemdir. Ancak evden kaçmak kedinin yaralanmasına veya hastalık kapmasına neden olabileceği için bu süreçte çok dikkatli davranılması gerekir. Eğer kedinin dışarıda yaşayacağı olaylara bağlı olarak herhangi bir zarar görmesi istenmiyorsa kısırlaştırma operasyonu mutlaka gündeme alınmalıdır.

Güvenlik ağı olan pencereden dışarı bakan kedi

Kedi Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Kızgınlık dönemi kedi sahipleri için oldukça zorlu bir dönemdir. Bu dönemde artan miyavlama ile birlikte koku bırakma ve evden kaçma çabası kedi sahipleri için zorlu bir deneyim olacaktır. Kedi kızgınlık döneminde ne yapılmalı? sorusuna verilecek net bir cevap yok. Daha çok oyun oynamak, sevdiği oyuncaklarla zaman geçirmesi için teşvik etmek, kedi otu ya da matatabi gibi kendi kendine oynarken enerji harcamasına yardımcı olacak şeyler sunmak bu süreçte yardımcı olacaktır ancak bunların hiçbirisi kesin çözüm olarak görülmemelidir.

Eğer kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız ya da erkek kedinizin sürekli sokağa kaçma ve kavga etme ihtimalini ortadan kaldırmak istiyorsanız atmanız gereken en doğru adım kısırlaştırma operasyonudur. Bu adım için veteriner hekim ile görüşmek ve kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanı belirlemek gerekir. Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.

Kedi Çiftleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde çiftleşme eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa hamilelik ile sonuçlanır. Bunun en temel nedeni ise kızgınlığa giren kedinin yumurtalarının uyarılmış olması ve çiftleşme ile birlikte yumurtlamanın tetiklenmesidir.

Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer?

Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir. Kedilerde birden farklı erkek ile çiftleşme sonucunda hamilelik meydana gelebilir. Annenin çok renkli yavru doğurmasının nedeni çoklu çiftleşmedir. Bu nedenle safkan kedilerin çiftleşmesinde erkek kedi ile dişi kedinin birkaç gün bir arada tutulması önemlidir. Bu sayede hamilelik için gerekli olan çiftleşme sayısı aynı kediler arasında gerçekleştirilerek tamamlanır ve dişi kedinin kızgınlığı bu şekilde sona erdirilmiş olur.

Kedi Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Kedilerde çiftleşme esnasında erkek kedi dişi kedinin boynunu ısırabilir ve hafif yararlanmalar meydana gelebilir. Kedi çiftleşmesi esnasında kızgınlığa giren dişi kedi, queen ya da kraliçe olarak da adlandırılır, özel bir şekilde durarak çiftleşme çağrısı yapar. Bu özel duruşa lordoz adı verilir ve çiftleşmenin kolaylaşması açısından önemlidir. Kedi çiftleşmesi bu pozisyonda gerçekleşir. Kedi yetiştiricileri çiftleşmenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için farklı yöntemler deneyebilir. Vasektomi ile kısırlaştırılmış erkek kedilerin yumurtlamayı uyarması için dişi kediler ile birlikte bırakılması yaygın bir yöntemdir.

Kedilerde Gebelik ve Doğum

24 saatlik süreçte yumurtlamayı sağlayacak kadar çiftleşme gerçekleştikten sonra 20 – 50 saat içerisinde meydana gelir. Yumurtanın döllenmesi için yaklaşık 24 saatlik bir süre vardır. Yumurta döllendikten sonra 12 gün içerisinde rahim duvarına yerleşir. Kedilerde hamilelik yaklaşık olarak 63 – 67 gün kadar sürer. Kedilerin doğum yapmadan önce vücut ısısında belirgin bir düşüş yaşanır ve kedi karanlık bir yer bulmak için harekete geçer. Aynı zamanda anne kedi yemek yemeyi bırakıyorsa yakın zamanda doğumun gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz. Doğumda anne kedinin yalnız kalması doğru bir seçimdir ancak kediyi rahatsız etmeden doğumu gözlemlemek gerekir. İlk yavru doğduktan sonraki yarım saat içerisinde ikinci yavrunun gelmemesi durumunda doğuma müdahale edilmesi gerekebilir. Hamile kedilerin özel beslenme gereksinimlerine uygun olarak formüle edilen ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Benzer Haberler