Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Küresel ısınma sivrisinekleri daha ölümcül hale getiriyor

Bu haberin fotoğrafı yok

Bilim insanları, küresel ısınmanın sivrisinekleri daha ölümcül bir hale getirdiğini belirtti. Küresel ısınmayla birlikte gelen sıcak ve yağışlı hava, bu canlıların ideal ortamlarını oluşturduğundan, sivrisinekler daha dayanıklı hale geldiğine dikkat çekildi. Böylelikle, sivrisinekler daha fazla büyüyor, daha uzun yaşıyor ve ölümcül hastalıkları kapma ve yayma yetenekleri de artıyor.

Küresel ısınmanın sivrisinekleri daha ölümcül bir hale getirdiğini belirten bilim insanları, sivrisineklerin farklı türleri dang humması, Zika virüsü, sarı humma, chikungunya virüsü, sıtma ve Batı Nil virüsü gibi oldukça ciddi ve ölümcül bulaşıcı hastalıkları taşıyabildiğini ve bir kişiden alıp diğerine bulaştırdığını ifade etti.

Sivrisinek kaynaklı hastalık uzmanları, küresel sıcaklıklar artmaya devam ettikçe, yeni bölgelerde daha sıcak ve nemli havanın görüleceğini açıkladı.

Araştırmacılar, sıcaklıklar arttıkça ve sivrisinekler daha önce gelişemedikleri yerlere göç ettikçe, daha geniş erişim alanları ve daha uzun yaşam sürelerinin, i onlara dünyanın yeni bölgelerinde hastalık yaymak için bolca fırsat vereceği konusunda uyardı.

Bununla birlikte küresel ısınma, en acil ve politik olarak en çok tartışılan konulardan biridir ve daha önce ılıman olan bölgelerde daha yüksek sıcaklıklara, daha aşırı hava koşullarına ve artan sellere neden olacaktır, bunların hepsi de daha uzun süre ortalıkta kalan daha büyük sivrisinek popülasyonunu teşvik eden faktörlerdir.

DÜNYA GENELİNDE NEM VE SICAKLIKLAR ARTTI
Küresel ortalama sıcaklıklar 1800’lerin sonlarından bu yana yaklaşık 1,5 derece erece artmış olup, artışların çoğu son 50 yılda meydana geldi. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre ise atmosferdeki su buharı miktarı bunun sonucunda her on yılda yaklaşık yüzde bir ila iki oranında arttı.

ABD’de yer alan Johns Hopkins Sıtma Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Photini Sinnis, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Sivrisinekler ve sivrisineklerin uzun ömürlülüğü için en önemli şey nemdir. Sera gazları atmosferdeki ısıyı hapsettikçe, Dünya’daki sıcaklıklar yükselir ve bu da göller ve nehirler de dahil olmak üzere karadaki su kaynaklarından buharlaşmanın artmasına neden olur. Ve sıcak hava daha fazla su buharı tutar.” diye konuştu.

  1. Küresel ısınma ile gelen yeni tehlike: Sivrisinekler daha ölümcül hale geliyor  NTV
  2. Küresel ısınmayla gelen yeni ‘ölüm’! Sivrisinekler resmen evrim geçirdi: Hastalıkları yayma yetenekleri arttı  Tgrthaber
  3. O küçük canavarı gördüğünüz yerde öldürün yoksa… Ne koronavirüs ne kene ne ebola! O yaratık adeta canavara döndü  KARAR
  4. Küresel ısınma ile gelen yeni tehlike: Sivrisinekler daha ölümcül  KARAR
  5. Google Haberler uygulamasında İlgili Tüm Haberleri göster