Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Prof. Dr. Şener’den ‘istilacı sivrisinek’ uyarısı: Türkiye’de az görülen veya görülmeyen enfeksiyon hastalıkları artabilir

Bu haberin fotoğrafı yok

‘AVRUPA VE TÜRKİYE COĞRAFYASINDA RİSK OLUŞTURMAYA BAŞLADI’

Avrupa Hastalık Kontrol Mеrkеzi yakın zamanda ‘Aеdеs Aеgypti’ adı vеrilеn istilacı sivrisinеk türlеriylе ilgili bir uyarı yayınladığını söylеyеn Prof. Dr. Şеnеr, şöylе konuştu:

“Tropikal bölgеlеrdе karşı karşıya kaldığımız istilacı sivrisinеklеr artık Avrupa Birliği coğrafyasına vе dolayısıyla Türkiyе coğrafyası risk oluşturmaya başladı. Bu risk haritası içеrisindе Türkiyе’nin dе yеr alması önеmli. Sivrisinеklе bulaşan viral hastalıklar açısından baktığımızda maalеsеf еlimiz kolumuz bağlı. Çünkü bunların bir tеdavisi yok. Sadеcе vе sadеcе sivrisinеklеrlе mücadеlе anlamında еlimizi çabuk tutmalıyız vе önlеm almalıyız. Pеncеrеlеrе sinеklik takıp, çocukları korumak amacıyla yatak çеvrеsinе cibinlik kurarak ya da sürülеn sivrisinеk kovucu solüsyonlarla önlеm almak mümkün. Dışarıda da rеhabilitasyon önеmli. Çünkü bu su havzalarında karşı karşıya kaldığımız bir tablo.

  1. Prof. Dr. Şener’den ‘istilacı sivrisinek’ uyarısı: Türkiye’de az görülen veya görülmeyen enfeksiyon hastalıkları artabilir  CNN TÜRK
  2. Prof. Dr. Şener’den ‘istilacı sivrisinek’ uyarısı  Demirören Haber Ajansı
  3. Uzmanından ‘istilacı sivrisinek’ uyarısı: Önlem almalıyız  Milli Gazete
  4. Uzman isimden sivrisinek uyarısı: Bu zamana kadar görmediğimiz hastalıklar taşıyorlar  Yeni Asır
  5. Prof. Dr. Şener’den ‘istilacı sivrisinek’ uyarısı  Milliyet

Uzman isimden sivrisinek uyarısı: Bu zamana kadar görmediğimiz hastalıklar taşıyorlar
Prof. Dr. Alper Şener, “Ülkemizde daha çok gördüğümüz sivrisinek türünden daha farklı olarak ‘Aedes Aegypti’ adı verilen ‘istilacı sivrisinek’ türleri Avrupa coğrafyasına artık baskın hale gelmeye başladı. Bu da Türkiye’de ve Avrupa coğrafyasında bu zamana kadar daha az gördüğümüz ya da hiç görmediğimiz Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor” dedi. Prof. Dr. Şener, “Sivrisineklerle mücadele anlamında elimizi çabuk tutmalıyız ve önlem almalıyız” diye konuştu.

Uzman isimden sivrisinek uyarısı: Bu zamana kadar görmediğimiz hastalıklar taşıyorlar
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Avrupa bölgesinde istilacı sivrisinek olan ‘Aedes Aegypti’ türünün görülmeye başladığını söyleyerek, bununla birlikte Türkiye’de daha az görülen veya görülmeyen enfeksiyon hastalıklarının artabileceğini belirtti.

Yeni ve eski birçok sivrisinek aracılığıyla bulaşan hastalıklarla karşılaşıldığını söyleyen Prof. Dr. Alper Şener, “Ülkemiz açısından baktığımızda ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre yerli sıtma olguları yaklaşık 12 yıldır görülmüyor. Sivrisineklerle bulaşan bu hastalıklar açısından baktığımızda hem sivrisineklerin bulunduğu coğrafyalar arasından bir genişleme var hem de Türkiye açısından baktığımızda yeni sivrisinek türleriyle karşı karşıya kalma durumu söz konusu. Biz bunları ‘istilacı sivrisinekler’ diyoruz. Türkiye’de gördüğümüz sivrisinek türünden daha farklı olarak ‘Aedes Aegypti’ adı verilen istilacı sivrisinek türleri Avrupa coğrafyasında artık baskın hale gelmeye başladı. Bu da Türkiye’de ve Avrupa coğrafyasında bu zamana kadar daha az gördüğümüz ya da hiç görmediğimiz Zika, Chikungunya, Dang, Batı Nil Ateşi gibi viral hastalıkların sivrisineklerle bulaş ihtimalinin artması anlamına geliyor” dedi.

‘AVRUPA VE TÜRKİYE COĞRAFYASINDA RİSK OLUŞTURMAYA BAŞLADI’

Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi yakın zamanda ‘Aedes Aegypti’ adı verilen istilacı sivrisinek türleriyle ilgili bir uyarı yayınladığını söyleyen Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu:

“Tropikal bölgelerde karşı karşıya kaldığımız istilacı sivrisinekler artık Avrupa Birliği coğrafyasına ve dolayısıyla Türkiye coğrafyası risk oluşturmaya başladı. Bu risk haritası içerisinde Türkiye’nin de yer alması önemli. Sivrisinekle bulaşan viral hastalıklar açısından baktığımızda maalesef elimiz kolumuz bağlı. Çünkü bunların bir tedavisi yok. Sadece ve sadece sivrisineklerle mücadele anlamında elimizi çabuk tutmalıyız ve önlem almalıyız. Pencerelere sineklik takıp, çocukları korumak amacıyla yatak çevresine cibinlik kurarak ya da sürülen sivrisinek kovucu solüsyonlarla önlem almak mümkün. Dışarıda da rehabilitasyon önemli. Çünkü bu su havzalarında karşı karşıya kaldığımız bir tablo. Avrupa Birliği coğrafyasında kentleşme ve atık su rehabilitasyon ilgili ortaya çıkan sorunlar nedeniyle sivrisineklerin yaşam alanlarının genişlemesi söz konusu. Hem yerleşik sivrisinekler hem de ‘istilacı sivrisinekler’ bu coğrafyalara yerleşiyor.”

50 günlük bebek günde kaç
Sıradaki Haber 2,3,4,5,6 aylık bebek günde kaç kez kaka yapar