Sandık görevlisi ücreti 2023 | YSK sandık görevlisi başvuruları başladı mı, nasıl olunur? 14 Mayıs’ta görev alacaklar!
SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.
Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
18 yaşını doldurmuş olmak,
Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır. Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.
2023 yılı seçim görevi ücretleri ne kadar olacak
Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 09/01/2019 tarih ve 2019/71 sayılı kararı temel alınarak seçim görevi ücretleri belirlenmektedir. 2023 ücretleri henüz YSK tarafından resmi olarak açıklanmamıştır. Ancak gazetememur 298 sayılı Kanunda yer alan hüküm ve 2019 yılı karar çerçevesinde yaklaşık günlük ücret hesaplaması yapmıştır. Aşağıdaki veriler yaklaşık değerler olup, net rakamlar YSK tarafından günlük ücretler açıklandığında belli olacaktır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 182. maddesinin birinci fıkrasında; seçim kurulu başkan ve üyeleri ile bu Kanun gereğince görevlendirileceklere ve bu işlerde mesai saatleri içinde ve dışında çalıştırılacak memur ve hizmetlilere, siyasi parti temsilcilerine ve hariçten alınarak çalıştırılacaklara ödenecek gündeliklerin gündelik miktarı 600 (altıyüz) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere Yüksek Seçim Kurulunca belirleneceği, Bakanlar Kurulunun bu rakamı Yüksek Seçim Kurulunun görüşünü alarak, dört katına kadar artırmaya yetkili olduğu ve bu ödemelerin herhangi bir vergiye tabi tutulmayacağı hükmü yer almaktadır. Daha sonra Bakanlar Kurulunun 2008 tarihli kararıyla bu 600 gösterge rakamı Yüksek Seçim Kurulu Başkan ve Üyeleri için 2.000 (ikibin), diğerleri için 1.000 (bin) olarak belirlenmiştir.
2023 yılında uygulanacak seçim görev ücretleri
Gazetememur.com’un yaptığı hesaplamaya göre, 2023 yılında uygulanacak seçim görev ücretleri (0,433684) memur maaş katsayısına göre şu şekilde olacaktır.
GÜNLÜK ÜCRET
A) YÜKSEK SEÇİM KURULU / TL
-Baskan ve Üyeler 866,00
-Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevliler (Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı) 433,00
– İkinci Derecede Sorumlu Görevliler (Şube Müdürü, BİM Müdürü, Ayniyat Saymanı, BİM Koordinatörü) 422,00
– Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Şef, Çözümleyici, Programcı) 415,00
– Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler (Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur) 407,00
-Şoför, Hizmetliler, Bekçi ve Diğer Personel 390,00
-Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 375,00
-Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 375,00
B) İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI
-Başkanlar ve İl Seçim Kurulları Üyeleri 433,00
– İlçe Seçim Kurulları Üyeleri 390,00
– Seçmen Kütük Bürosu Müdürleri 422,00
– Seçmen Kütük Bürosu Zabıt Katipleri 407,00
– Seçmen Kütük Bürosu Hizmetlileri 390,00
– Askı Yeri Görevlileri 380,00
– Memurlar (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 375,00
-Şoförler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 375,00
– Hizmetliler (Başka kurum personeli olup görevlendirilenler) 375,00
– Başkan 415,00
– Üye 375,00
D) BİNA SORUMLULARI 415,00
VERİLECEK GÜNDELİKLER
Yine Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın 08/03/2019 tarih ve 2019/1435 sayılı kararı üzerine seçimlerde görevlilere verilecek gündelikler yukarıdaki maddeler üzerinde şu şekilde belirlenmiştir:
gündelik ödenir.
Bina sorumlularına yapılacak ödemeler:
Bina sorumlularına 3’er (üç) gündelik ödenecektir. Ancak bina sorumlularına ücret ödenebilmesi için en az 4 sandık kurulunun aynı binada görev ifa etmesi gerekmektedir. 4 sandıktan az olan yerlerde bina sorumlusu görevlendirilmeyecek ve ücret ödenmeyecektir.
Ayrıca, ceza infaz kurumu ve tutukevlerinde kurulan sandık bölgesi ile öğrenci yurtları vb. yerlere konulan sandık çevrelerinde bina sorumlusu görevlendirilmeyecek ve ücret ödenmeyecektir.Geçici ilçe seçim kurullarına yapılacak ödemeler:
Yüksek Seçim Kurulunca; uygun görülmesi üzerine oluşturulan geçici ilçe seçim kurulu başkanlarına, en çok 30 (otuz) gündelik,
Geçici ilçe seçim kurulu üyelerine, çalıştıkları süreler göz önüne alınarak en çok 15 (onbeş) gündelik,
ödenir.
Sandık kurulacak okullardaki hizmetlilere yapılacak ödemeler:
Sandıkların kurulacağı okullarda görev alacak hizmetlilerin listesi ilçe seçim kurulu başkanı tarafından ilçe milli eğitim müdürlüğünden temin edilerek, bu listeler doğrultusunda, bir okulda en fazla iki (2) hizmetli görevlendirilir ve her birine ikişer (2) gündelik ödenir. Malzeme torbası tesliminde görev alan hizmetlilere ilave birer (1) gündelik ödenecektir.
UYAP görevlilerine yapılacak ödemeler:
İl merkezinde ve ilçelerde görevlendirilecek UYAP görevlileri il seçim kurulu başkanının denetiminde, Cumhuriyet başsavcılıkları ile irtibata geçilerek belirlenir ve görevlilere üçer (3) gündelik ödenir. Ödemeler il seçim kurulu başkanlıklarınca gerçekleştirilir.
Kolluk kuvvetlerinin ücret ve araç taleplerine ilişkin hususlar
Kolluk kuvvetlerinin yaptığı görevler asli hizmetleri arasında bulunduğundan seçim ödemeleri adı altında ücret tahakkuk ettirilmesine yasal olarak imkan bulunmamaktadır. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinin araç ihtiyaçlarının mülki idare amirleri tarafından karşılanması gerektiğinden, hiçbir suretle araç kiralaması ve görevlendirmesi ile yakıt giderleri ilçe seçim kurulu başkanlıkları tarafından karşılanmayacaktır.
Ücretler nasıl ve hangi tarihe kadar alınabilecek?
Seçimlerde sandık kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapanlar ile seçim işlerinde görevlendirilenlere yapılacak tüm ödemeler, il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları adına açılacak vadesiz bir hesap aracılığıyla yapılır; kesinlikle elden ödeme yapılmaz. Hak sahiplerinden hesap açtırılması istenmez, kimlik kartını bankaya ibraz edip ödemenin yapılması sağlanır. Ayrıca, banka ile yapılacak anlaşmada banka tarafından herhangi bir kesinti yapılmasına izin verilmeyecektir
Bu kararlar doğrultusunda sandık kurulunda görev alacak kişilerin ücretleri şu şekildedir
Sandık görevlisi nasıl olunur? Sandık görevlisi ücreti 2023 ne kadar? Seçim sandık görevlisi olma şartları!
Sandık görevlisi nasıl olunur? Sandık görevlisi ücreti 2023 ne kadar? Seçim sandık görevlisi olma şartları!
Seçimlere sayılı günler kala sandık görevlisi nasıl olunur, başvurular başladı mı, şartları neler, ücreti ne kadar soruları yanıt aramaya başladı. Seçimin yapıldığı 14 Mayıs günü sandık başında görev alan kişiler YSK’nın belirlediği oranda ücret alıyor. Peki, sandık görevlisi nasıl olunur? Sandık görevlisi ücreti ne kadar? İşte sandık görevlisi olma şartları…
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağı kesinleştirildi. Böylece seçim tarihi resmi olarak netleşti. 14 Mayıs’ta sandığa giden seçmen, hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçecek. Oy verme işleminin yapıldığı gün yurt genelinde binlerce kişi sandık görevlisi olarak çalışıyor. Her seçimde olduğu gibi u seçimde de sonuçların sayımında ve oy kullanma işleminde yer alacak sandık görevlileri olacak. Seçimlere kısa bir süre kala görev almak isteyen kişiler nereye başvuracağını ve ne kadar ücret alacağını merak ediyor.
SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETİ 2023 NE KADAR?
14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerde görev alacak sandık görevlisi ücretleri henüz açıklanmadı. Konuyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nun yapacağı açıklamalar haberimiz içerisine eklenecektir. 2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri şöyleydi;
Başkan ve Üyeler: 261,00 TL
Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL
SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
-İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.
Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında;
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
-18 yaşını doldurmuş olmak,
-Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır. Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.
-Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamıyor fakat müşahitlik yapabiliyor.
SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURUSU NEREYE VE NASIL YAPILIR?
Görevli olmak isteyenlerin ikametgah adreslerine göre ilçe seçim kuruluna başvuru yapmaları gerekiyor. İlçe seçim kurulları tarafından yapılan duyurulara göre seçim sandık görevlisi başvurusu yapılabilmektedir. Başvurular genellikle seçimden birkaç ay önce açılır. İki çeşit sandık görevlisi vardır. Bunlardan ilki olan sandık kurulu görevlisi, devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenir. Diğeri ise, siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruda bulunurlar. Bu başvuru, belirlenen kişilerin adlarının ve diğer bilgilerinin yer aldığı bir formun doldurulmasıyla gerçekleştirilir.
Siyasi partilerin sandık görevlileri seçimi internet üzerinden yapılmaz. Başvuruların doğrudan Yüksek Seçim Kurulu’na yapılması gerekmektedir. Seçimlerde görev yapmak isteyenlerin, ilgili siyasi partiye başvurarak bu görevi üstlenmeleri mümkündür. Ancak son karar YSK’ya aittir ve seçim öncesi YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapmaya hak kazanırlar.