Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şimşek’ten enflasyonla mücadelede iddialı sözler: Tekerleği yeniden keşfetmeyeceğiz!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2024 ocak ayı olağan toplantısında konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasında fiyat istikrarı vurgusu yaptı. Şimşek, ‘’Bu program, Cumhurbaşkanımız liderliğinde hazırlanmış, uygulamaya konmuş ve sonuç aldığımız bir programdır. Bu program geçici bir heves değildir” açıklamasını yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fiyat istikrarı vurgusu yaptığı konuşmasında, adil gelir dağılımı açısından da fiyat istikrarının olmazsa olmaz olduğunu belirtti. Şimşek, “Tekerleği yeniden keşfetmeyeceğiz; daha önce açıkladığımız gibi bundan sonra uluslararası normlara uygun, kurala dayalı ve şeffaf olacağız. İzlediğimiz programın temelinde fiyat istikrarı yer alıyor. Fiyat istikrarının olmadığı yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz. Bunu sağlayamazsak arzuladığınız tarzda nitelikli sürdürülebilir bir sanayi asla olmaz; sadece illüzyon olur. Geçici, dönemsel kazanımlar olur. Sürdürülebilir, yüksek büyümenin bir ön koşulu var; o da fiyat istikrarı, enflasyonun kalıcı şekilde düşük tek haneye indirilmesi’’ dedi.

İZLEDİĞİMİZ PROGRAM GEÇİCİ BİR HEVES DEĞİLDİR

“Fed, Avrupa Merkez Bankası, Meksika, Brezilya enflasyonu nasıl indiriyorsa biz de öyle yapıyoruz” diyen Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyümeyle enflasyon arasındaki gerilimden bahsediliyor, bahsedildiği gibi bir gerilim yok. Bu gerilim kısa vadeli. Sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması lazım. Esas istikrarsız büyüme enflasyonun yüksek olduğu dönemlerdedir. Dolayısıyla bir gerilim yoktur. Miktarsal sıkılaşmaya da gittik, önümüzdeki dönemde çok daha destekleyici maliye politikası devrede olacak. Türkiye’de enflasyonun yerçekimine karşı mücadele edeceğine inanmıyorum, düşecektir. Tek koşul bu programın uygulanmasıdır. Bu program, Cumhurbaşkanımız liderliğinde hazırlanmış, uygulamaya konmuş ve sonuç aldığımız bir programdır. Bu program geçici bir heves değildir.”

mj.jpg

Şimşek, kalıcı fiyat istikrarını sağlamak için bütçe açığının sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.

Yapısal dönüşüme kaynak ayrılması gerektiğini ifade eden şimşek, vergi tabanını büyüteceklerini ve bunun üzerinde çalışma olacağını söyledi. Altın ithalatının normalleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Böylece cari açık düşecek’’ dedi