Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ercan Oktan, ortak iklim senaryosu çalışmasına dayanarak Antalya’nın yüzyılın ortasına gelmeden, yani yaklaşık 25 yıl içinde, büyük bir kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Oktan, küresel ısınmanın Türkiye üzerindeki etkilerine dair endişe verici bir uyarıda bulundu. Yapılan ortak iklim senaryosu çalışmasına göre, Antalya’nın yüzyılın ortasına gelmeden en büyük kuraklığı yaşayacak illerden biri olacağı öngörülüyor.
Antalya İçin Kuraklık Tarihi: Yüzyılın Ortasına Gelmeden
Doç. Dr. Ercan Oktan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), KTÜ ve Marmara Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü iklim senaryosu çalışmasının sonuçlarına dikkat çekti. Bu çalışmaya göre, Antalya için kritik eşik çok yakın.
“Bu çalışmaya göre baktığınızda, örnek veriyorum, yüzyılın ortasına gelmeden Antalya en büyük kuraklığı yaşayacak illerden biri. En basitini söylüyorum. Şimdi böyle baktığınızda, insanlara yüzyılın ortası dediğimizde önümüzde çok kısa bir süre kaldı. 100 yılın ortasında, 25 yıl gibi bir süreden bahsediyoruz ve bu çok hızlı geçiyor.”
– Doç. Dr. Ercan Oktan
Küresel Hedefler Aşıldı, Risk Artıyor
Doç. Dr. Oktan, küresel sıcaklık artışı hedeflerinin de tahminlerin gerisinde kaldığını belirtti. Daha önce 2030 yılı için hedeflenen 1,5°C’lik artış limitinin aşılarak, “Acaba 2,5°C’yi tutturabilir miyiz?” noktasına gelindiğini ifade etti. Bu durumun, iklimsel değişimleri ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarını hızlandırdığını vurguladı.
Oktan, “Tahminleri sürekli güncellemek zorunda kalıyoruz. Çünkü o kadar hızlı değişiyor ki… Bu yangınlar da bu değişimi etkileyen sebeplerden biri,” diyerek orman yangınlarının da kuraklık sürecini tetikleyen önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.